Jsem zastánkyní rychlých, dobrých a alespoň trochu zdravých jídel. Tady mám dva ozkoušené vídeňské recepty.
Spätzle s vejci
Jsou obdobou halušek, ale jsou daleko jemnější a lehčí. Takže je po nich hlad. Proto se zde ve Vídni servírují se smaženými vejci bez cibulky nebo jako příloha ke guláši a omáčkám. Rakousko přece jenom není tou knedlíkovou "velmocí".
Jak na to:
- 1 vejce
- 1/8 mléka
- hl.mouka
Vejce rozšlehám s mlékem a přidám mouku. Těsto má mít hustší konzistenci, aby ztěžka odkapávalo z vidličky klidně i trochu hustší. Pak do hrnce s vroucí a osolenou vodou zavaříme spätzle. Ty vytvoříme pomocí speciálního sítka s kulatými otvory. U nás známe jako haluškovač. I když se vyrábí spousta tvarů. Vaříme asi 2 min. Spätzle vyplavou na hladinu, scedíme a omastíme. Já osobně vejce nepreferuji a tak je jíme s kmínovým tvarohem nebo strouhaným sýrem a pomaštěné máslem. Je to vhodné i pro děti, které již mohou těstoviny a celé jídlo je za 10 min. hotové.
Krémová mrkvová polévka strýčka Johannesse
Jak na to:
- 4 velké mrkve
- Sůl
- Kari
- Šlehačka
- ruční mixer
Velice rychlé a OPRAVDU dobré. I když pokusným osobám jsem hned neprozradila z čeho polévka je :-)
Takže mrkev (lib. množství) očistím, nakrájím na kolečka a osmažím na olivovém oleji. Pěkně pomalu a dlouho cca.5 -7 min. Mrkev pustí šťávu, neměla by být příliš opečená, tak opékat opravdu na malém plameni.
Pak zaliji vroucí vodou, tak na prst nad mrkev a osolím. Uvařím do měkka. Zkusím vidličkou, měla by jít lehce rozkrojit. Přidám lžičku až dvě kari ( pro dospělé i pikantní) a rozmixuji na pyré. Úplně nakonec přidám šlehačku, která polévku zředí a zjemní a trochu zesvětlí. POZOR! stačí trochu, tak 50 ml na ty 4 mrkve. Podle potřeby zředím horkou vodou na požadovanou hustotu. Výsledná polévka by měla mít krásně jemně oranžovou barvu a měla by být opravdu krémová. No prostě tak akorát. Nakonec posypeme petrželkou, aby nás z té oranžové nebolely oči. Dobrou chuť.
Krémové polévky tady drží trumf. Podobně se tu dělají bramborové, brokolicové, dýňové (bezkonkurenční), ale i z červené řepy a špenátu. Postup je veskrze stejný, jenom koření se mění podle zeleniny. Např. dýně+ skořice, brokolice + mletý kmín apod.
Qěta