Suroviny:
65 dkg hladké mouky
10 dkg tekutého medu
25 dkg moučkového cukru
5 dkg másla
4 žloutky
2 lžičky jedlé sody
4 lžíce mléka
2 lžičky perníkového koření
Perník po upečení voní podle přidaného koření. V originálním receptu je 1 díl hřebíčku, 1 díl fenyklu, 1 díl anýzu a 2 díly skořice. Perníkové koření lze zakoupit již namíchané. Prodává se Medový perník od Kotányiho či od Vitany. Pozor jedno balení je na 1 kg těsta.
Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto, které můžeme ihned zpracovávat. Vykrájíme různé tvary a klademe na plech. V dřívějších dobách se plech pomazával včelím voskem, ale v dnešní době postačuje pečící papír.

Pokud chceme z upečeného perníku slepovat dílo větších rozměrů, např. chaloupku, je dobré před pečením zpevnit velké plochy špejlí a i se špejlí upéct. Zabráníme tím předčasnému rozpadnutí.
Perníčky ihned po upečení, ještě horké, potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby získaly lesk. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (cca na 1 bílek 14-20 dkg moučkového cukru, popř. citronová šťáva na rozředění příliš tuhé hmoty). Pro barevnou polevu možno přidat potravinářské barvy. Cukr do polevy je nutné prosít, aby se netvořily hrudky. Osvědčilo se mi zdobení polevou pomocí mikrotenového sáčku. Možné je zdobení také kornoutkem z celofánu nebo svačinového papíru, prodávají se i igelitové kornoutky se zpevněnou zdobící špičkou.






Tento recept zaslala externí autorka.