Datum: 08. 09. 2024     
   




*Vánoční cukroví - "Zdobené perníčky"


Vydáno dne 08. 12. 2006 (32592 přečtení)




Suroviny:
65 dkg hladké mouky
10 dkg tekutého medu
25 dkg moučkového cukru
5 dkg másla
4 žloutky
2 lžičky jedlé sody
4 lžíce mléka
2 lžičky perníkového koření


Perník po upečení voní podle přidaného koření.  V originálním receptu je  1 díl hřebíčku, 1 díl fenyklu, 1 díl anýzu a 2 díly skořice. Perníkové koření lze zakoupit již namíchané. Prodává se  Medový perník od Kotányiho či od Vitany. Pozor jedno balení je na 1 kg těsta.



Postup:
Ze surovin vypracujeme těsto, které můžeme ihned zpracovávat. Vykrájíme různé tvary a klademe na plech. V dřívějších dobách se plech pomazával včelím voskem, ale v dnešní době postačuje pečící papír. Pokud chceme z upečeného perníku slepovat dílo větších rozměrů, např. chaloupku, je dobré před pečením zpevnit velké plochy špejlí a i se špejlí upéct. Zabráníme tím předčasnému rozpadnutí.
Perníčky ihned po upečení, ještě horké, potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby získaly lesk. Po vychladnutí zdobíme cukrovou polevou (cca na 1 bílek 14-20 dkg moučkového cukru, popř. citronová šťáva na rozředění příliš tuhé hmoty). Pro barevnou polevu možno přidat potravinářské barvy. Cukr do polevy je nutné prosít, aby se netvořily hrudky. Osvědčilo se mi zdobení polevou  pomocí mikrotenového sáčku. Možné je zdobení také kornoutkem z celofánu nebo svačinového papíru, prodávají se i igelitové kornoutky se zpevněnou zdobící špičkou.








Tento recept zaslala externí autorka.


Související články:
Těstoviny s masem, sýrovou omáčkou a rajčaty (27.06.2007)
Velikonoční recepty - Velikonoční beránek (03.04.2007)
Velikonoční recepty - Velikonoční nádivka s kopřivami (20.03.2007)
Salát z pekingského zelí (09.01.2007)
Vánoční rybí polévka (21.12.2006)
Pomazánka z tyčinek Surimi (20.12.2006)
Šunková rolka s Lučinou (22.11.2006)
Kuličky z Lučiny (20.11.2006)
Pizzašnečci (15.11.2006)
Vánoční cukroví - "Kokosové kuličky" (13.11.2006)
Vánoční cukroví - "Kokosové rohlíčky" (10.11.2006)
Vánoční cukroví - "Vanilkové rohlíčky" (08.11.2006)
Vánoční cukroví - "Medvědí tlapičky" (06.11.2006)
Tuňáková pomazánka (19.09.2006)
Ovocný koláč (18.09.2006)
Rizoto s cuketou a rajčaty (30.08.2006)
Chlebové řízečky (28.08.2006)
Jednoduchá broskvová zmrzlina (16.08.2006)
Zapečená cuketa se sýrem (21.07.2006)
Kuřecí závitky s nivou, vlašskými ořechy a pečenými brambory (09.03.2006)
Zapékané lazaně (08.03.2006)
2 recepty z Vídně (07.02.2006)
Kynuté těsto (01.02.2006)
Česneková pomazánka na jednohubky (26.01.2006)
Halušky s rajčatovou omáčkou (16.01.2006)
BEBE zebra (16.12.2005)
Piškotový dort s ovocem a zakysanou smetanou (14.12.2005)
Zeleninové rizoto s cuketou (07.09.2005)
Červená čočka se zakysanou smetanou (27.08.2005)
Zapečené brambory (22.08.2005)
Salát s kukuřicí (20.08.2005)
Domácí chléb (19.08.2005)
Květáková polévka (17.08.2005)
Cuketové řízečky (16.08.2005)
Omáčka na špagety "CODŮMDAL" s cuketou (11.08.2005)
Koláč - cukýňáč (11.08.2005)
Bábovka z cukety (10.08.2005)

( Celá tisková zpráva | Počet komentářů: 0 | Přidat komentář )


Katalog
náhodný výběr


Pro Mámy.cz
Rodinný informační portál.



Spolupráce
Zaujaly Vás naše stránky a rádi byste sami přispěli k jejich rozšíření nějakým článkem? Chybí zde vaše hřiště? Chcete přidat svůj vyzkoušený recept? Nebo máte tip na akci či výlet?
Klikněte zde

Anketa
Co říkáte na bankovní poplatky u vaší banky?

Jsou nepřiměřeně vysoké
2963 (2963 hl.)
Jsou přiměřené
2275 (2275 hl.)
Mám banku bez poplatků
2379 (2379 hl.)
Nemám účet v žádné bance
2263 (2263 hl.)

Celkem hlasovalo: 9880



Tento web byl vytvořen pomocí redakčního systému phpRS.
(c) 2004-2018 Kateřina Šauerová     ISSN 1801-6081
Vydavatel si vyhrazuje veškerá práva k obsahu těchto stránek.
Publikování nebo další šíření obsahu těchto stránek je, bez předchozího písemného souhlasu vydavatele, výslovně zakázáno.
Informace publikované na těchto stránkách jsou pouze informativního charakteru. Pokud máte jakékoli zdravotní komplikace, obraťte se na svého lékaře.
Kontaktovat nás můžete mailem na adrese mimino zavinac ds-soft.info nebo prostřednictvím kontaktního formuláře.
RSS kanál.