Postup:
Na oleji opečeme maso, které osolíme a okořeníme podle chuti.
Bešamel: máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme mouku až vznikne hustá kašička a postupně za stálého míchání přidáváme mléko (může být ohřáté -
nikdy se mi nesrazilo).
Rajčatová omáčka: máslo rozpustíme v kastrůlku, přidáme mouku až vznikne hustá kašička, přidáme sůl, cukr, protlak nebo kečup a za stálého míchání přiléváme vodu a prohřejeme.
Lazaně můžete předem povařit v osolené vodě.
Není pravda, že se lazaně nepředvářejí. Samozřejmě záleží na náplni. Pokud je méně omáčky a chcete předejít tomu, aby na některých místech zůstaly tuhé, rozhodně je nepoužívejte suché. Do horké osolené vody
s kapkou oleje vložíme cca 3 plátky. Pokud bychom vložili celou krabici, lazaně by se nám slepily. Nechte je ve vroucí vodě pouze krátce a poté vyjměte a vložte do ledové vody, aby se zastavil proces vaření. Tak pokračujte se všemi plátky.
Dno zapékací mísy zalijeme bešamelem a poklademe plátky lazaní, zalijeme bešamelem, posypeme sýrem a dáme další vrstvu lazaní, následuje vrstva masa, kterou zalijeme rajčatovou omáčkou, opět lazaně, maso, rajčatová omáčka, lazaně, bešamel, sýr a poslední vrstva lazaní, kterou zalijeme bešamelem a posypeme sýrem. Nádobu vložíme do trouby a zapékáme při 180°C asi 40 minut (elektrická trouba) a před podáváním necháme pár minut vychladnout.
Kladení vrstev (zjednodušeně rozepsané):
- 1. vrstva: bešamel - lazaně - bešamel - sýr
- 2. vrstva: lazaně - maso - rajčatová omáčka
- 3. vrstva: lazaně - bešamel - sýr
- 4 .vrstva: lazaně - maso - rajčatová omáčka
- 5. vrstva: lazaně - bešamel - sýr
Máte-li rádi zeleninu, můžete přidat dle fantazie rajčata, papriky, houby, ..............